2 Mayıs 2014 Cuma

Khaled Hosseini - ve Dağlar Yankılandı


Khaled Hosseini
ve Dağlar Yankılandı 
Everest - 424 syf.

29 Nisan Salı günü bir sınav çıkışı yine Zahir'deydik. Ne kadar çok okursak o kadar iyi elbette ama tek kitaplı toplantıları, konuşmaya daha çok fırsat bulabildiğimiz için daha çok seviyorum sanırım. "ve Dağlar Yankılandı", grubumuza önceki toplantıda katılan Selma hocanın tavsiyesiydi. Bu arada bu ay aramıza Ayşe hoca da katıldı ve sanırım grubumuzun son üyesi de bir sonraki ay aramıza katılacak olan Serpil hoca olacak. Yeni yüzler; yeni sesler, yeni fikirler demek, mutluyuz :)

ve Dağlar Yankılandı, bize Afganistan'ı konuşturdu. Selma hocanın özet Afganistan tarihiyle işe başladık. Sorular sorduk, ilgisini çeken bir konu olduğu için önceki okumalarından da hareketle sorularımızı yanıtladı. Çok bilgi sahibi olmadığım bir coğrafya, can kulağıyla dinledim. Devamında herkes kitap hakkındaki fikirlerini sıralarken Sevil hoca karakterlerin de konuşulmasını istedi. Hakikaten karakteri ve olayı çok bol bir kitap. Ana karakteri olmayan ve bu şekliyle insana dağınık da gelebilen, merkez Afganistan olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarını da içinde barındıran, olaydan olaya zamandan zamana giden bir hikaye. Beyza hoca çoğumuz için dağınıklık demek olan bu durumun yazar tarafından bilinçli olarak kurgulandığını düşündüğünü ve bunu sevdİğini söyledi. 

Kitabın kavramsal arka planına ilk giren de Beyza hoca oldu. Esasında kitap ahlaki ilkeleri sorgulayan bir arka plana sahip. Doğrunun nerde bitip yanlışın nerde başladığını, insan için mutlu ve mutsuz olma hallerini, insan tercihlerini ve insanı tercih etme'ye yönlendiren sebepleri düşündüren bir kurgu.

Bu bana yine aynı filmi hatırlattı. :) Önceki ay da İran'dan bahsederken bu filmi kısaca anlatmıştım. İnsan eyleminin doğruluğunun ve ahlaki olup olmadığının durduğunuz yere göre değiştiğini çok iyi anlıyorsunuz. "Kime göre doğru, kime göre yanlış?" sorusu burda önem kazanıyor. 


Film, 2011 yapımı. Yani hem bugünün İran'ında aile kavramının ve kadının yerinin anlaşılması adına önemli, hem de sizi kocaman bir doğru-yanlış sorgulamasının tam ortasına bıraktığı için sarsıcı. Filmin çeşitli festivallerde aldığı birçok ödülle beraber, aynı yıl Amerika'da yabancı film dalında oscar alan ilk İran filmi olduğunu da hatırlatalım. 

Bu arada ve Dağlar Yankılandı'da yazarın hikayelerin sonlarını nasıl kurguladığını konuşurken Beyza hoca, sonların bilinçli olarak verilmemesinden duyduğu memnuniyeti anlattı. İran filmlerinde bunun sıkça kullanıldığını konuştuk. Cennetin Çocukları'nda olduğu gibi. Her ne kadar orda sonunu söylemiş olsam da :) yine ve mutlaka izlenebilecek bir film.

Toplantının sonunda bir sonraki ayın kitabını Melike hoca belirledi: Hayatta Kalanlar, Kemal Yalçın.
Henüz hiçbirimiz okumaya başlamadık ama Melike hoca konusundan biraz bahsederken anladığım kadarıyla bizi oldukça konuşturacak yoğun bir anlatıyla karşılaşacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder