1 Mayıs 2014 Perşembe

İhsan Oktay Anar - Suskunlar


İhsan Oktay Anar
Suskunlar
İletişim - 269 syf

Suskunlar Beyza hocamızın önerisiyle (benim de çok çok sevinerek) okuduğumuz bir kitaptı ve zannederim ki bu kitap bize konuşurken en zevk aldığımız toplantılardan birini hediye etti.

Fatma hocanın bize İhsan Oktay Anar'ın günlük yaşantısı, karakteri ve çalışmalarıyla ilgili verdiği bilgilere çok şaşırdığımı hatırlıyorum. Bu kitapta ve yazarın diğer kitaplarında okuduğumuz İstanbul'a dair tarihi sokak tasvirlerinin gücü, bize yazarın İstanbul'u ve onun tarihini çok iyi bildiğini düşündürmüştü. Anar'ın İstanbul'u hiç gezmediğini duymak o gün beni en çok şaşırtan bilgiydi. Dahası anladığımız kadarıyla yazar böyle bir şeye ihtiyaç dahi duymamıştı. Bazen insanların yetenekleri ve zekaları karşısında şapka çıkarmak gerekiyor :)

Hocanın felsefe geçmişinden ve tüm kitaplarında yoğunluklu olarak yer verdiği/uzmanı olduğu ortak konuları konuştuktan sonra (denizcilik, musiki gibi) hikayenin akışı ve temel karakterler üzerinde durduk. Grubun geneli kitaptan oldukça etkilenmişe ve beğenmişe benziyordu. Bir kişi hariç: Sevil hoca :)

Bizans sanatı ve tarihi üzerine master yapan biri gözüyle okuyunca satır aralarında gördükleri bizden farklı olmuştu. Ve kendi ifadesiyle kitaptan, yaptığı bu teknik okuma sebebiyle bizim kadar keyif almamış olabilirdi. Kitabın arka planında yazarın yaptığı göndermeleri uzun uzun anlattı. Özellikle Eflatun'un İstanbul sokaklarında dolaşması ve duyduğu sesin sahibini arayışı bölümüyle ilgili anlattıkları oldukça merak uyandırıcıydı. Üniversitede, hem de oldukça severek, dinler tarihi dersi almış biri olarak o gün konuşulanların epey ilgimi çektiğini söyleyebilirim.

Yazarın Puslu Kıtalar Atlası kitabı da grubun listesi dışında kişisel okumalara dahil edilmesi için ısrarla tavsiye edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder