1 Mayıs 2014 Perşembe

Eylül 2013 / Hıfzı Topuz - Başın Öne Eğilmesin

 
Hıfzı Topuz
Başın Öne Eğilmesin - Sabahatin Ali'nin Romanı
Remzi Kitabevi
264 syf.

Bundan yaklaşık dokuz ay önce, geçtiğimiz yılın Eylül ayında Sevil hocanın önerdiği Başın Öne Eğilmesin'le başladı kitap sohbetlerimiz. Güzel ve biraz da rüzgarlı bir sonbahar günü seminer çıkışı Paşalimanı'nda toplandık. Toplam 6 kişiydik ve grupta kitabı bitirememiş tek kişi bendim, beni utandırdıklarını hatırlıyorum :)

"Düşünsenize 10 yıl sonra da böyle toplanmışız" diyen Fatma Beyza hocaya hep bir ağızdan "inşallah" dedik. [Bununla başlayan süreçte nerdeyse her toplantıda bu cümleyi hatırlattı bize :)]
Matematik, edebiyat, sanat tarihi, ilahiyat, fen bilimleri (daha sonraki katılımlarla dil, sınıf öğretmenliği ..) gibi çok farklı branşlarda öğretmendik ve bu farklı pencerelerin bizi ne kadar zenginleştirdiğini söyledik durduk, gerçekten öyle olduğunu da her geçen toplantıda daha iyi anlıyoruz.

İlk toplantıdan akılda kalan en önemli ayrıntı, Sevil hocanın anlattıklarıyla bizi çok etkilemesiydi. -Günün yıldızı oydu doğrusu :)- Getirdiği kitaplar, Sabahattin Ali'nin kızıyla olan tanışıklığı ve yazar hakkında anlattıklarını can kulağıyla dinledik. Toplantının sonunda "yakın dönem siyasi tarih" ve "biyografi" gibi birkaç anahtar kelime vardı masamızda. Her görüşten her ideolojiden insanı okumak, tanımak ve tartışmak için heveslenmiştik. Sohbetteki düzey, aramızdaki saygı ortamı her çerçeveden konuşmayı kaldırabilecek gibi görünüyordu (nitekim öyle de oldu). Periyotları ve kitap sayısını zamana göre esnetecek şekilde, her ay grup toplantılarımızı devam ettirme kararı aldık. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder